Vårt första nyhetsbrev måste ju såklart firas med pompa och ståt och då ska det ju vara bubbel i glaset! Och vad passar bättre än att få uppmärksamma det omtalade vinlandet England som på kort tid gjort total världssuccé.
Historia
Vinrankor har planterats i landet sedan romartiden även om vinproduktionen inte varit av någon större kvalité förrän till 1970-1980-talet. Dock har England som land varit en stor maktfaktor när det kommer till Europas vinindustri. Med bubbel i fokus så var det faktiskt här man tror att det första mousserande vinet skapades på tidigt 1700-tal. Vinflaskorna var gjorda av hårdare glas i England och klarade därför av en andra jäsning på falska (där bubblorna skapas) utan att explodera. Det var också engelsmännens inflytandet som gjorde att vi gick ifrån att dricka söt champagne till en torrare och torrare stil. Så visst har de spelat en oerhört viktig roll! Idag sedan ca 20 år tillbaka har de tagit världen med storm med sina egna mousserande viner.
Idag
Ca 70% av all vinproduktion i England är idag mousserande vin och över 90% av dessa viner skapas med den traditionella metoden vilket är en bidragande faktor till deras stora succé då lägsta kvaliteten i England är mycket hög. Produktionen sker mestadels i södra England där områdena Kent och Sussex är de absolut främsta och tillsammans står de för ca. hälften av produktionen. Klimatet är svalt vilket ger vinerna den friska och eftertraktade höga syran som mousserandeproducenter världen över eftersträvar.

I den engelska vingården Nyetimber.
Servering
Engelskt mousserande påminner mycket i stil om Champagne och kan därför matchas med liknande mat. Det viktiga att para är vinets friska syra som gärna möter rätter med fett och syrlighet. Skaldjur och fisk med syrliga och feta såser är alltså en toppenkombo! Dock ger jästlagringen vinet fyllighet och kan därför även gärna serveras med smakrika rätter som fläsk och kyckling. Är vinet torrt, vilket de flesta är, så var försiktig med söta tillbehör på tallriken. För att göra vinet rättvisa servera gärna vid 8-10 grader i vanliga vitvinsglas, ej champagneflöjt eller coupe då de tar bort en stor del av doftupplevelsen.
5 snabba fakta:
- Ca. 4000 ha vinodling.
- Viktigaste druvorna är Chardonnay, Pinot Noir, Meunier men även druvor som Seyval Blanc och Bacchus används.
- Sussex fick 2022 Englands första appellationsstatus PDO (Protected Designation of Origin)
- Champagnehusen Taittinger och Pommery har köpt mark och gör mousserande vin i England.
- England har mer än fyrdubblat odlingsarealen de senaste 25 åren.